kwi
24
2012

Zupka z rodzynkami






dla niemowląt po 7. miesiącu

porcja ok. 190 ml

– pół ziemniaka (ok. 30 g)

– 1 marchew (ok. 50 g)

– 3 fasolki szparagowe (ok. 30 g)

– kawałek selera lub pietruszki (ok. 20 g)

– 30 g cielęciny (tak, by po ugotowaniu zostało ok. 15 g)

– 4 rodzynki królewskie lub 6 sułtanek

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– 2 łyżeczki kaszy manny (ok. 11 g)

– szklanka wody źródlanej

Umyte i obrane warzywa kroimy w duże, równe kawałki. Wrzucamy do wrzątku razem z rodzynkami i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno, co najmniej 20 minut. (Dzieciom, u których nie podejrzewamy alergii, możemy pod koniec 8. miesiąca życia spróbować przygotować mięso razem z warzywami). Wyjmujemy warzywa i miksujemy je z mięsem, rodzynkami, oliwą i częścią wywaru, a następnie łączymy z pozostałym wywarem warzywnym, aby uzyskać papkowatą konsystencję.
Przepis z książki “U malucha na talerzu”.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz