kwi
15
2012

Zupka pomidorowa z mięsem królika i ryżem






porcja ok. 180 g

 

– pokrojona w kostkę marchew (ok. 50 g)

– pokrojona w kostkę pietruszka (ok. 20 g)

– pół dojrzałego pomidora (ok. 50 g)

– łyżeczka kleiku ryżowego (3 g)

– łyżeczkę świeżego masła (5 g)

– pół szklanki wody

– 20 g surowego mięsa królika (po ugotowaniu ok. 10 g)

 

Marchew i pietruszkę umyj, obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Zagotuj wodę, dodaj chude mięso królika i gotuj około 10 minut (alergikom i młodszym dzieciom gotujemy mięso osobno). Następnie dodaj pokrojoną marchew i pietruszkę, gotuj na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut). Pomidor umyj, sparz wrzącą wodą, opłucz chłodną wodą, obierz ze skórki, przekrój na pół (ja wyciągam jeszcze pestki – przynajmniej na razie). Dodaj do zupy pod koniec gotowania. Ugotowaną zupę zmiksuj razem z mięsem, dodaj kleik ryżowy, masło, wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj. Podaj dziecku po sprawdzeniu temperatury.

 

 

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz