kwi
16
2012

Zupka marchwiowo-ziemniaczana z żółtkiem






porcja ok. 180 ml

 

– 1 marchew (ok 60 g)

– 1 ziemniak (ok. 60 g)

– 1 łyżeczka posiekanej białej części pora (ok. 15 g)

– 2 łyżeczki kleiku kukurydzianego

– 1 łyżeczka masła

– pół ugotowanego żółtka jaja kurzego (ok. 10 g)

– niepełna łyżeczka kaszy manny (4 g)

– szklanka wody źródlanej

 

Umyte i obrane warzywa kroimy w duże, równe cząstki lub talarki. Wkładamy do wrzątku i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy kaszę mannę. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Ugotowane warzywa i żółtko miksujemy z częścią wywaru warzywnego (można kilka kawałków warzyw rozgnieść widelcem i dodać do pozostałych zmiksowanych składników), dodajemy masło, kleik, a następnie łączymy z pozostałym wywarem warzywnym, aż uzyskamy konsystencję papki. Mieszamy i ponownie gotujemy.

przepis pochodzi z książki “U malucha na talerzu”.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz