maj
10
2012

Zupka kalafiorowa z ryżem i cielęciną






po 8. miesiącu

porcja ok. 200 ml

– 3 łyżeczki białego ryżu

-1 marchew (ok. 50 g)

– 1/3 korzenia pietruszki lub kawałek selera (ok. 20 g)

– 30 g cielęciny (po ugotowaniu 15 g)

– kilka różyczek kalafiora (ok. 40 g)

– 1 łyżeczka oliwy z oliwek

– 2 łyżeczki kaszy manny

– 1 szklanka wody źródlanej

 

Umyte i obrane warzywa kroimy na kawałki lub grube talarki. Wrzucamy do wrzątku razem z ryżem i trzymamy pod przykryciem ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Mięso dusimy osobno (po 9. miesiącu można przygotowywać razem z warzywami). Jarzyny wyjmujemy i miksujemy na drobne cząstki z częścią wywaru, ryżem i mięsem. Składniki łączymy z pozostałym wywarem do uzyskania papkowatej konsystencji. Na końcu dodajemy oliwę.

Przepis z książki “U malucha na talerzu”.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz