maj
06
2012

Zupka jarzynowa z kaszą jaglaną, mięsem i żółtkiem






po 8. miesiącu

porcja ok. 200 ml

– łyżka kaszy jaglanej

– pół marchwi (40 g)

– 1/4 korzenia pietruszki lub kawałek selera (ok. 15 g)

– 35 g mięsa kurczaka, indyka, jagnięciny, królika lub cielęciny (po ugotowaniu 15 g)

– cząstka jabłka (20 g)

– kilka małych różyczek kalafiora lub brokuła (ok. 20 g)

– 1 łyżeczka masła

– 1 ugotowane żółtko jaja kurzego

– 2 łyżeczki kaszy manny (ok. 11 g)

– szklanka wody źródlanej

– szczypta posiekanego koperku do smaku

 

Umyte i obrane warzywa kroimy na duże kawałki lub w grube talarki. Wrzucamy do wrzątku razem z kaszą i trzymamy pod przykryciem na niewielkim ogniu około 20 minut. Po 10 minutach dodajemy jabłko, na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Mięso gotujemy osobno (po 9. miesiącu można przygotować mięso razem z warzywami). Odkładamy kawałek marchwi i kalafiora oraz trochę kaszy. Ugotowane jarzyny miksujemy z częścią wywaru warzywnego i mięsem, a następnie łączymy z pozostałym wywarem warzywnym do uzyskania papkowatej konsystencji. Na końcu dodajemy łyżeczkę masła. Przelewamy zupkę do miseczki i dodajemy żółtko oraz rozdrobnione widelcem produkty, które wcześniej odłożyliśmy. Możemy posypać zupę koperkiem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz