sie
23
2012

Tęczowy tort urodzinowy






Pierwsze urodzinki Jasia były baardzo “tęczowe”. Tort też nie mógł być inny. Dla zainteresowanych podaje przepis.

Upiekłam osobno 6 biszkoptów z 2 jajek każdy z dodatkiem barwnika spożywczego ( ja dodałam barwniki w żelu amerykańskiej firmy Wilotn). Pamiętajcie, że wystarczy mieć 3 podstawowe kolory, żeby stworzyć wszystkie kolory tęczy.

czerwony (podstawowy)

pomarańczowy (czerwony  + żółty)

żółty (podstawowy)

zielony (niebieski + żółty)

niebieski (podstawowy)

fioletowy (czerwony + niebieski)

 

Biszkopt:

2 jajka

7 dag cukru

7 dag mąki

1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa I:
1 litr śmietany kremówki 30%
1/2 szklanki cukru pudru,
cukier waniliowy,
4 śmietan-.fixsy.

Masa II:
3 jajka,
1 szklanka cukru,
1/2 szklanki mąki pszennej,
1 l mleka,
25 dag masła.

 

Wykonanie biszkoptu:

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier. Dodać żółtka i barwnik i krótko jeszcze miksować na wolnych obrotach. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i już tylko delikatnie wymieszać łyżką. Wlać do tortownicy i piec aż się zarumieni (taki mały biszkopt piecze się dość szybko ok 10-15 min).

Masa I

Ubić śmietanę z cukrem i śmietan-fixsem. Schłodzić.

Masa II:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać trochę mleka i mąkę. Resztę mleka zagotować i dodać masę jajeczno-mączną i ugotować budyń. Do goracego budyniu mikserem wkręcić 1/2 kostki masła. Resztę masła utrzeć i dodawać porcjami ostudzony budyń z wkreconym wczesniej masłem.

Biszkopty przekładać na przemian bitą śmietaną i masą budyniową. Posmarować wierzch i boki ciasta. Dowolnie udekorować. Ja posypałam wierzch kolorową posypką. Schłodzić w lodówce.  Placki najlepiej smarować w tortownicy, żeby się tort nie rozjechał ;-)

Przepisy na masy wykorzystałam z tego przepisu (który swoją drogą jest bardzo pyszny) :)

Smacznego!

    2 komentarze

  1. Tata pisze:

    Niezla impreza :) i super tort

  2. ktośśśśś pisze:

    czemu kometarz a nie komentarz ?

Dodaj swój komentarz