cze
02
2012

Polędwiczki wieprzowe duszone z jabłkiem






Przepis z cyklu danie dla całej rodziny ;-)

– pół kg polędwiczek wieprzowych

– 1 cebula

– 2 duże jabłka

– pół szklanki wody

– łyżeczka majeranku

– 1 łyżka oleju

– sól

Polędwiczki płuczemy, osuszamy i solimy. Obsmażamy na oleju z każdej strony. Dodajemy majeranek i wlewamy wodę. Dusimy pod przykryciem ok. 1 h (gdy trzeba dolewamy wody). Na 15 minut przed końcem dodajemy pokrojoną w paski cebulę i poszatkowane jabłka. Wyjmujemy polędwiczki i kroimy w ukośne paski (dla malucha kroimy bardzo drobno). Sos miksujemy. Można ewentualnie zaprawić mąką, jeśli jest mało gęsty i doprawić solą.

Podajemy z ziemniakami i buraczkami lub kiszonym ogórkiem.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz