kwi
19
2012

Pieczone jabłko






porcja ok. 100 g

– 1 średnie jabłko

– pół łyżeczki masła

– 1 łyżeczka cukru

– kilka łyżek wody źródlanej

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni C. Jabłko myjemy, odcinamy górną część i usuwamy gniazdo nasienne. Do środka owocu wsypujemy cukier i dodajemy masło. Przykrywamy wyciętą częścią. Wkładamy do naczynia żaroodpornego bez pokrywki lub blachę do ciasta. Na dno naczynia wlewamy kilka łyżek wody – dzięki temu jabłko się nie przypiecze. Pieczemy w piekarniku 20-25 minut. Sprawdzamy patyczkiem albo widelcem, czy jest miękkie. Jeśli trzeba, dolewamy wody. Przed podaniem jabłko obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i studzimy. Dziecko może zjeść je rączką.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz