kwi
23
2012

Krem z kalarepy, cukinii i brokułów






danie dla niemowląt po 6. miesiącu

porcja ok. 100g

– kalarepa, cukinia i brokuły w dowolnych proporcjach (ok. 120 g)

– 2-3 łyżeczki kleiku ryżowego

– 1 łyżeczka masła

– pół łyżeczki kaszy manny (2-3 g)

– 2 łyżeczki soku jabłkowego

Umyte i obrane warzywa wrzucamy do wrzątku (najpierw kalarepę, po pięciu minutach cukinię i po następnych pięciu minutach brokuły) i gotujemy pod przykryciem do miękkości ok. 20 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania wsypujemy kaszę mannę. Odlewamy wodę. Dodajemy kleik, sok, masło. Miksujemy i ponownie zagotowujemy.

Studzimy i podajemy łyżeczką.

Krem można serwować z połową rozdrobnionego żółtka i gotowanym ziemniakiem  lub ziemniakiem z drobno posiekanym chudym mięsem.

Na zdjęciu pognieciony ziemniaczek z masłem i zmiksowanym mięskiem uformowane w kwiatuszki w foremkach na kostki lodu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz