cze
03
2012

Dzień dziecka






W dzień dziecka było kolorowo nawet na stole.

W naszym menu było:

Muffinki gruszkowe (niestety zostały zjedzone zanim wyciągnęłam aparat) ;-)

– 250 g gruszek

– 2 łyżki soku cytrynowego

– 250 g mąki

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1/2 łyżeczki sody oszczyszczonej

– 1 jajo

– 125 g cukru

– 1 opakowanie cukru waniliowego

– 80 ml oleju roślinnego

– 250 g jogurtu naturalnego

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni C. Gruszki umyć, obrać, przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić gruszki w drobną kostkę. Skropić sokiem z cytryny. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.  Jajko rozmącić, dodać je do mąki razem z cukrem, olejem, jogurtem, cukrem waniliowym i pokrojonymi gruszkami. Papilotki napełnić ciastem, wygładzić z wierzchu. Muffiny piec ok. 30 minut na środkowym poziomie piekarnika. Po upieczeniu jeszcze przez 5 minut zostawić je w formie, a potem z niej wyjąć i ostudzić. Można przybrać cząstkami gruszek i listkami melisy.

 

Chrupiące gofry z owocami

– 1/2 kilo mąki
– 3 jaja (osobno zółtka i białka)
– 1/2 szklanki cukru pudru
– 1/3 kostki margaryny
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– esencja waniliowa
– ok. 2 szklanek wody

Margarynę rozpuszczamy w rondelku i studzimy. Osobno ubijamy pianę z białek.
W większym garnku/misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem,
dodajemy żółtka. Następnie dodajemy margarynę, aromat i wodę – z wodą ostrożnie,
ciasto ma być jak nieco gęsta śmietana. Mieszamy mikserem, na końcu
delikatnie dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek i mieszamy. Pieczemy w bardzo rozgrzanej gofrownicy na złoty kolor (ok. 7 min).
Ważne: Po upieczeniu stawiamy gofry na kratce lub ustawiamy w pionie, absolutnie nie kładziemy na talerzu ani w stos.
W przepisie NIE WOLNO ZAMIENIAĆ WODY NA MLEKO. Tylko woda, inaczej gofry wychodzą kapciowate.

Z owoców u nas były:

– kulki arbuza (wydrążone specjalną łyżeczką)

– brzoskwinie

– gruszki

– banany

– winogrona

ale tu oczywiście pełna dowolność

 

Pyszna woda miętowa z cytryną

– 1,5 l wody źródlanej

– duża gałązka świeżej mięty

– po kilka plasterków cytryny i limonki

Wodę wlewamy do dużego dzbanka. Dodajemy umytą miętę i plasterki cytryny i limonki (pamiętajmy, żeby wcześniej umyć i wyparzyć skórki). Zostawiamy na około 20-30 minut, aż woda nabierze odpowiedniego smaku i aromatu.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz