sty
03
2013

Domowa ciastolina






Przepis na ciastolinę domowej roboty znalazłam tutaj.

Pozwolę sobie jednak przepisać go tutaj, gdyż nieco zmieniłam skład (z powodu braku ‘cream of tartar’).

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 szklanki soli
  • barwniki spożywcze

Wszystkie składniki należy wymieszać w garnku  i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając aż do uzyskania kuli. Zdjąć z ognia i gdy wystygnie zagnieść.

Podzielić na cztery części, dodać po kropli barwnika spożywczego ponownie zagnieść każdą część.

Gotowe! Przechowywać w szczelnych pojemniczkach.

Miłej zabawy!

    2 komentarze

  1. Ania pisze:

    pomysł superextra! na pewno spapuguję ;)

  2. karamilka pisze:

    Czy ten przepis też będzie dobry: http://pogodnyczas.blogspot.com/2015/03/ciastolina-domowej-roboty.html
    Bo kolory fajne tam wyszły? Ale po co tyle to trzeba ugniatać?

Dodaj swój komentarz