maj
16
2012

Klopsiki w sosie pomidorowym z ziemniaczkami






Od jakiegoś już czasu Jasiek podjadał z naszych talerzy.. Postanowiłam więc ugotować w końcu jeden, wspólny obiad.  Wybór padł na mini klopsiki z ziemniaczkami z koperkiem.

na klopsiki:

– 400g mięsa mielonego (najlepiej zmielić samemu)

– 1 jajko (może być samo  żółtko)

– 1 łyżka kaszy manny

– cebula

– sól

– ew. ulubione przyprawy do smaku

– pomidory w puszce

 

pozostałe składniki:

– ziemniaki

– masło

– koperek

– zielony ogórek

– jogurt naturalny

Cebulę drobno siekamy. Mięso mielone, jajko, kaszę manną, drobno posiekaną surową cebulę i sól mieszamy w misce. Formujemy malutkie kuleczki. Wrzucamy do osolonego wrzątku (tylko tyle, żeby przykryło klopsiki) i gotujemy partiami po ok. 5 min. Gdy już wszystkie kuleczki będą ugotowane wrzucamy je do wody, w której się gotowały i dodajemy puszkę pomidorów. Dusimy na wolnym ogniu aż pomidory zmiękną a sos zgęstnieje.

Ziemniaki gotujemy, ugniatamy razem z masłem i koperkiem.

Z kuleczek i sosu układamy na talerzu kwiatki. Z ogórka kroimy paseczki i układamy łodygi kwiatków i trawę. Ugniecione ziemniaki formujemy w foremkach do ciasteczek i układamy na talerzu. Na słońce można zrobić kulkę ręcznie. Jeszcze tylko kilka kleksów jogurtu naturalnego na chmurki i gotowe. Smacznego :)

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz