maj
08
2013

Ciasteczka misie na patykach






Przy okazji pieczenia ulubionych ciasteczek mojej rodziny piegusków, postanowiłam włączyć do zabawy Jasia i stworzyć z nim kilka ciasteczek specjalnie dla niego.

Z ciasta (przed dodaniem orzechów i czekolady) zrobiłam trzy kulki, jedną dużą (głowa)  i dwie mniejsze na uszy. Pokazałam Jasiowi jak je ułożyć, żeby stworzyć misia.

Na koniec włożyliśmy do największych kulek drewniane patyczki.

Gotowe misie pomalowałam roztopioną czekoladą.

Pieguski wyglądają natomiast tak:

Gdyby ktoś był zainteresowany, podaję przepis:

- kostka miękkiego masła

-3/4 szklanki cukru

– 1 jajko

– 2,5 szklanki mąki

– 1/2 łyżeczki soli

– 1 łyżeczka sody

– 150 g gorzkiej czekolady, pokrojonej w kosteczkę

– szklanka grubo posiekanych orzechów włoskich lub laskowych.

 

Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, wymieszać. Dodać mąkę, sodę, sól, dokładnie wymieszać lub zmiksować. Dodać orzechy i czekoladę. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Z masy robić małe kulki, wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze zachowując odstępy. Piec około 10-15 minut.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz