maj
16
2012

Chleb






po 10. miesiącu

składniki na 2 bochenki

rozczyn:
– 250 g płatków owsianych typu górskie
– 50 g drożdży w kostce
– 2 i 2/3 szklanki ciepłej wody

pozostałe składniki:

– 1 kg mąki pszennej (bez 3 łyżek)

– 2-3 łyżeczki soli jodowanej

– 3 garście łuskanych ziaren słonecznika

– kilka łyżek ciepłej wody do posmarowania chleba

Mieszamy składniki rozczynu, przykrywamy ściereczką i odstawiamy go w ciepłe miejsce na przynajmniej 6 godzin. Temperatura, w jakiej ciasto najlepiej rośnie, to około 25 stopni C.

Rozdrabniamy nieco ziarna słonecznika (ja je lekko zmiksowałam), gdyż maluch mógłby mieć problem z ich pogryzieniem. Do ciasta dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy je dłuższą chwilę, tak aby było pulchne i łatwo odchodziło od rąk. Jeśli jest za mało wilgotne, dolewamy trochę wody. Ciasto dzielimy na dwie części i wkładamy do natłuszczonych i wysypanych bułką tartą form do pieczenia keksów. Przykrywamy ściereczkami i zostawiamy do wyrośnięcia na minimum 30 minut. Ciasto smarujemy letnią wodą i pieczemy godzinę w temperaturze 220 stopni C. Chleb powinien mieć brązową skórkę.

Upieczone bochenki pozostawiamy na co najmniej 20 minut w zamkniętym, a potem jeszcze dłuższą chwilę w uchylonym piekarniku. Nie wyjmujmy gorących, gdyż mógłby się zrobić zakalec.

Dziecku nie należy podawać ciepłego chleba, mogłoby się to skończyć bólem brzucha.

 

przepis z książki “U malucha na talerzu”.

Brak komentarzy, bądź pierwszy!

Dodaj swój komentarz